london

Hans Schabus

Barbican—The Curve

The Curve gallery in the Barbican—one of London’s major performing-arts centers, located in a landmark Brutalist housing complex built between 1965 and 1976 on a thirty-five-acre site destroyed by bombing in World War II—is notorious for its awkward ninety-yard-long semi-circular shape, which curves around the back of the stage of the center’s main concert hall as a sound buffer. Hans Schabus, an artist perhaps best known for having surprised visitors at the 2005 Venice Biennale by radically transforming the Austrian pavilion into a large-scale replica of a mountain peak, was an inspired choice to deal with such a challenging spatial layout.

Schabus discovered that the height and length of the main crescent-shaped wall of the gallery are slightly greater than those of the interior of a Boeing 747. For the main work shown here, the installation Next Time I’m Here, I’ll Be There (

Sign-in to keep reading

Artforum print subscribers have full access to this article. If you are a subscriber, sign in below.

Not registered for artforum.com? Register here.

SUBSCRIBE NOW for only $50 a year—65% off the newsstand price—and get the print magazine plus full online access to this issue and our archive.*

Order the PRINT EDITION of the May 2008 issue for $17 or the ONLINE EDITION for $5.99.

* This rate applies to U.S. domestic subscriptions.